Je bent hier
Home > Blog > Wie zijn de juiste zaakwaarnemers?

Wie zijn de juiste zaakwaarnemers?

Wie zijn de juiste zaakwaarnemers? Dat zijn diegene die op basis van wederzijds vertrouwen met speler/ouders het beste voor hebben met de speler. Zaakwaarnemers die kijken naar de juiste club (niet het geld) voor de speler! Past die speler in de cultuur van de club? Gaat hij ook daadwerkelijk spelen bij die club? Gaat de tijd die nodig is voor het verder ontwikkelen van zijn talent als voetballer niet ten koste van zijn studie? Staat zijn thuissituatie achter de investering die de komende jaren gedaan moeten worden? Dit zijn allemaal thema’s waar vooraf over nagedacht moet worden en ook aan tafel besproken dienen te worden. Het gaat om 2 belangrijke factoren! De speler en de club bij elkaar brengen zodat ze er samen beter van worden. Niet de zaakwaarnemer hoeft er beter van te worden. De zaakwaarnemer moet luisteren naar beide partijen en daarin het juiste advies afgeven. Bij toptalenten gaat uiteraard het later ook om het salaris, transfersom en contractduur. Ook dan zal de juiste zaakwaarnemer weer meedenken en adviseren in het belang van de speler en in 2e instantie voor de club.
Primair staat de ontwikkeling van het talent!

Voorbeeld:

Afgelopen week werd Future Football Profs gevraagd te bemiddelen in een mogelijke overstap van een talentvolle speler die speelt bij een BVO in het oosten van het land naar een andere club. De reden van vertrek was dat de betreffende speler slechte studieresultaten had gehaald. Grote klasse dat deze BVO club dat belangrijk vindt en rekening houdt met de periode na het voetballen. Niet ieder talent haalt het namelijk als profvoetballer! Deze speler had al een zaakwaarnemer die in veel gevallen gelinkt wordt aan de betreffende club. De vader van deze speler is afgelopen week nog met de huidige BVO club gaan praten. Het talent van de speler stond absoluut niet ter discussie maar mede doordat hij intern bij een pleeggezin  zat en de reistijd (na de wedstrijd ging hij altijd 1 of 2 dagen naar huis) heeft hij te weinig tijd geïnvesteerd in zijn studie. Er werd dus een nieuwe BVO club gezocht. Logischer wijs zou je dan denken aan een club dicht bij zijn woonplaats zodat er meer gelet kon worden op zijn studie en de investering daarin. Future Football Profs opende daarom, op aanvraag van de vader, de gesprekken met ADO Den Haag, op grond van de 2 volgende voorwaarden!
a) Een schriftelijke verklaring van zijn huidige BVO club dat zijn zoon niet in aanmerking kwam voor een vervolg bij deze club (dit i.v.m. de opleidingskosten die anders vergoed moeten worden) en b) dat er geen (contract)afspraken zijn gemaakt met een andere zaakwaarnemer.

Tijdens het eerste telefonisch onderhoud bleek dat eerder deze speler al was aangeboden bij ADO Den Haag door een zekere K.A. deze man had dit zonder medeweten (verklaring van de vader) gedaan. Future Football Profs (Piet van der Valk) twijfelt hier echter aan. Er was op zijn minst telefonisch contact geweest tussen K.A. en de vader.

Op dat moment trapt Future Football Profs al vol op de rem! Als je namelijk je huis verkoopt, schakel je slechts 1 makelaar in en doe je zelf afstand van onderhandelingen met mogelijke kopers.

Naar nu blijkt gaat deze speler, mede door nu weer de inbreng van de zaakwaarnemer die geassocieerd wordt met de club uit het oosten van het land, naar FC Utrecht!

Future Football Profs vraagt zich dan ook af of er na alle eerder door ons genoemde factoren is gekeken? Hoeveel reistijd gaat er zitten 5 x per week van Den Haag naar Utrecht en zal dit weer niet ten koste gaan van de studieresultaten?

Future Football Profs had deze speler voor 100% zeker bij ADO Den Haag in de JO 17-1 kunnen brengen. Hij had zonder meer gespeeld en zich vanuit zijn thuissituatie ook verder kunnen richten op zijn studie.

Uiteraard wensen wij de betreffende speler veel succes in zijn verdere ontwikkeling maar Future Football Profs richt zich dan liever op haar vele andere talenten op basis van wederzijds vertrouwen! En uiteraard is ook ADO Den Haag zeer teleurgesteld in de gang van zaken!

Nog een voorbeeld:

Jaren geleden was ik hoofdtrainer van LenS in Den-Haag, ik had het genoegen een geweldige voetballer in mijn team te hebben te weten Marco van Delden. Hij scoorde in dat seizoen 34 goals en werd topscoorder van de Haagse regio. Er kwam belangstelling van een aantal BVO clubs. Ik trad op als zijn adviseur, maar heb uiteindelijk in de laatste fase Rob Jansen (spelersmakelaar) gevraagd om erbij te komen. Rob kende zowel Marco als ondergetekende en had voldoende ervaring. Marco tekende een goed contract bij FC Utrecht. Hij had een goed 1e seizoen en scoorde ook een aantal doelpunten, helaas werden er nog in het zelfde seizoen 2 concurrenten bij gehaald t.w. John Linford en Erik Willaarts. Hierdoor werd Marco, die bij veel clubs toch wel een positieve indruk had gemaakt verhuurd aan o.a. NAC, Heracles en De Graafschap. Toen na een 2-tal jaren de verhuurperiode erop zat kon hij transfervrij vertrekken naar Telstar. Mede doordat Marco na FC Utrecht alle onderhandelingen zelf had gedaan, of misschien met iemand naast hem, eindigde hij met een contract wat 1/3 was van het contract bij FC Utrecht. Ook Marco zijn privé omgeving was instabiel en heeft absoluut invloed gehad op zijn carrière als profvoetballer. Had hij een goede zaakwaarnemer gehad, of nog tenminste mij als adviseur gehouden, had het absoluut meer opgebracht. Het zijn de leermomenten van een speler die helaas alleen dan nog achterom kan kijken!

 

Piet van der Valk

(Future Football Profs)

 

Vergelijkbare artikelen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top